Het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA)
In 2016 startte het Bureau voor Kunstprojekten in het WTC Almere het: Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA). Dit vanuit de gedachten, dat Almere, dat geen kunstmuseum had, met inmiddels 210.000 inwoners, een kunstmuseum behoeft. Als kunsthistorica, curator en specialist op het gebied van digital art, startte Christine van Stralen het museum voor digital art, omdat deze kunstvorm goed kan aansluiten bij de vele ‘born digitals’ in een jonge stad als Almere. Inmiddels is DDAMA 4 keer verhuist, afhankelijk als het nog steeds is van ruimhartige projectontwikkelaars met lege kantoorruimten in Almere. Er zijn 2 exposities momenteel op afspraak te zien: “Like Digital Art’ en ‘Blockchain en Digital Art in concept’.
Tegelijkertijd bedienen wij u graag met analoge kunst.
De wereld van de hedendaagse kunst, ontstaan door digitale technieken, is uitgesproken hot, bruisend, vernieuwend, geëngageerd en ongelofelijk spannend. Het lijkt alsof de ene helft van de wereld alsmaar zit te spelen met smartphones en games. Ondertussen zijn kunstenaars, filosofen en artiesten juist met hele andere aspecten van de digitale wereld bezig: de wereld, die ons overspoelt en ons verplicht en consequenties heeft, die we nog nauwelijks kunnen bevatten. In hun werk stellen zij vragen, zijn zij met toekomstvisies bezig, trachten zij te beschermen en ons wakker te maken voor zaken, waar we ons nauwelijks bewust van zijn.
Terwijl de wereld van kunstcircuits als musea steeds platter lijkt te worden, is de wereld van digital art een internationaal, bruisend fenomeen, waarin wat er gebeurt grenzeloos is en mogelijkheden eindeloos. Kunstenaars hebben altijd de grenzen van media afgetast. Dat doen zij ook op ICT gebied. Zo ontstaan fascinerende, schitterende kunstvormen, die in alle poriën van de samenleving doordringen, evenals digitale ontwikkelingen dat doen. Kunstenaars houden zich enerzijds bezig met de fascinerende beelden en kunstvormen, die dat oplevert, maar wijzen ons ook op de gevolgen voor samenleven, geluk, economische gevolgen dan de digitale gevangenis, waar de mensheid massaal in beland is. DDAFA biedt toegang tot deze beelden en discussies.
Sinds het begin van de computer zijn kunstenaars als Peter Struycken, Nan Hoover, Lydia Schouten al museaal actief met video en multimedia. Toen was hun werk al een feest. Sindsdien is dat digital art feest alleen maar diverser, internationaler en grootser geworden.
DDAMA is de gelegenheid en de plek om die enorme stroming aan digital art potentie, die veelal aan musea voorbij gaat, in contact te brengen met de in musea wel bekende digital art kunstwereld.
Volg ontwikkelingen van DDAMA op: www.DDAMA.eu